вторник, 27 август 2019 г.

За холестерола



Често за холестерола се пише като за „злодея“, който причинява инфаркт, инсулт и други сърдечносъдови заболявания. Но той далеч не е такъв.
Човешкото тяло се нуждае от холестерол – вид мастна киселина, за да строи клетъчните мембрани, както и множество критично важни хормони като например тестостерона и естрогена. Чрез холестерола се произвежда и жлъчката, без която тялото не може да си набави мастни киселини и витамин D.

Всъщност вредата от холестерола не се дължи на самото вещество, а от количеството му в кръвта.
Тялото пакетира холестерола в две различни частици – LDL („лошия холестерол“) и HDL („добрия холестерол“). Когато в кръвта има прекалено много LDL се образуват наслагвания върху стените на съда, които могат да предизвикат стенокардия (гръдни болки), инфаркт или инсулт.

Но какво води до високи нива на LDL? В повечето случаи причината е в хранителните навици. Консумирането на храни, богати на наситени мазнини и лесно разградими въглехидрати (например дюнери, баници, бургери, пържени картофи) увеличават количеството на LDL в кръвта. В редки случаи причината се крие в определени дефектни гени или употребата на някои лекарства.

Какво можем да направим, за да намалим количеството LDL в кръвта? Научно доказано е, че редовните физически упражнения поощряват тялото да превърне LDL в HDL, който има защитно действие. Когато тази мярка не е достатъчна, се налага прилагането на лекарства.

горски плодове