Въпреки че можете да купувате горски плодове целогодишно в повечето супермаркети, тези вкусни плодове са дори по-вкусни, когато са в сезон и са прясно набрани. А това означава лятно време. От април има ягоди на нашите пазари. Малините, къпините и боровинките узряват през лятото. Ягодите и боровинките са богати на полезни растителни съединения, известни като антоцианини, които придават на плодовете живите им червени, сини и лилави нюанси. Няколко проучвания свързват диетите с храни, богати на антоцианини с по-добро здраве за сърцето. Изследователи в проучване на медицински сестри установяват, че жените, които ядат повече от три порции боровинки или ягоди седмично, имат 34% по-нисък риск от инфаркт в сравнение с тези, които ядат по-малко. Изглежда, че антоцианините правят кръвоносните съдове по-еластични и спомагат за понижаване на кръвното налягане.
Можете да консумирате тези прекрасни плодове по различни начини. Само плодове като десерт или вкусна закуска. Но са чудесни и в плодови салати, с кисело мляко, зърнени храни или дори зелени салати. Опитайте нарязани ягоди с бебешки спанак, натрошено козе сирене и препечени бадеми.
Photo by Rebecca Hansen on Unsplash