Защо трябва да избягваме рафинираната захар?
Рафинираната захар (т.е. захарта, която ще намерите в сладкиши, бонбони и в подсладени напитки) е една от най-безсмислените храни. Защо? Разбира се, вкусът е добър, но калориите, които дава са "празни"! Рафинираната захар ви дава внезапен енергиен тласък, но без никакви ценни елементи, като витамини и минерали.
Какво са захарите?
Захарите са въглехидрати. Има различни видове захари като глюкоза и фруктоза. Тях ще намерите и в някои храни и това е нормално. Например захарите в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни са сложни, но също така са комбинирани с фибри, витамини и минерали. Вие трябва да внимавате само за добавените и рафинирани захари!Колко е достатъчно?
Опитайте се да ограничите дневната доза захар до 25 гр (около 2 супени лъжици) за жените и 35 гр (около 2.5 супени лъжици) за мъжете. Винаги проверявайте етикетите на храните за добавени или скрити захари. Внимавайте: етикетите не винаги ги наричат „захари“! Всичко, което завършва с „оза”, е захар - примери са фруктоза, лактоза, глюкоза и декстроза. И стойте далеч от високо фруктозен царевичен сироп и концентрат на плодов сок - никой не се нуждае от това. Ще ги видите на етикетите на всичко - от газирани напитки до подсладени зърнени храни или продуктите за мазане.Какво ми причинява рафинираната захар?
- Причинява възпаление. Възпалението е част от естествения имунен отговор на вашето тяло и не винаги е лошо. Но консумацията на прекалено много захари може да доведе до неправилни видове възпаление, което е свързано със стареенето и развитието на редица болести. Искате ли да забавите процеса на стареене? Започнете с ограничаване на рафинираната захар във вашата диета.- Захар и диабет. Захарта е с високо съдържание на калории и когато ядете много често (и забравяте да тренирате), тялото ви ги превръща в мазнина. Наднорменото тегло е пряко свързано с развитието на диабет тип 2. Освен че трябва да носите допълнително тегло, тялото ви трябва да отделя големи количества инсулин, за да контролира скоковете на кръвната захар, причинени от сладките храни! Това може да доведе до инсулинова резистентност. Ако това се случи, тялото ви ще се бори, за да контролира нивата на кръвната Ви захар.
- Захарта може да причини сърдечно заболяване. Диета с високо съдържание на захар може да доведе до повишено ниво на триглицериди, което причинява запушване на кръвоносните съдове.
- Захарта може да увеличи риска от рак. Диета с много захар е свързана с повишен риск от рак, особено рак на панкреаса.
- Може да се пристратите. Проучвания с животни, получили достъп до захар, показват същите промени в мозъчния допамин, както при наркозависимите. Сигурно сте забелязали, че хората, които са се отказали от захарта, не се нуждаят от нея и не я търсят. Но тези, които страдат за нещо сладичко, ще продължат да я използват, дори когато здравето им страда.
- На последно място, захарта причинява кариеси.
Ако сте свикнали с много захар в напитките, сладкишите или зърнените храни, започнете да я ограничавате от днес. Ще бъдете изумени колко бързо ще се промени вкусът ви и скоро ще можете да я изключите изцяло и няма да ви липсва.
Photo by Mae Mu on Unsplash