вторник, 24 септември 2019 г.

Храни, подобряващи помненето!



За да може детето ви да помни по-добре, най-добрата стратегия е да следвате здравословен хранителен модел, който да включва много плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни. Опитайте се да консумирате в семейството повече растителни протеини, риба и да изберете здравословни мазнини, като зехтин или олио, а не наситени мазнини.
Тези храни са особено богати на здравословни компоненти като омега-3 мастни киселини, витамини от група В и антиоксиданти, за които е известно, че подпомат здравето на мозъка. Редовната им употреба води до по-добра памет. Изследванията показват, че най-добрите храни за мозъка са същите, които защитават сърцето и кръвоносните съдове, а именно:

• Зелени листни зеленчуци като спанак, салата и броколи са богати на витамин К, лутеин, фолиева киселина и бета каротин. Изследванията сочат, че тези храни на растителна основа могат да спомогнат за подобряване на помненето.
• Риба. Мазните риби са изобилие от източници на омега-3 мастни киселини, ненаситени мазнини, които са свързани с по-ниски нива на бета-амилоид в кръвта - протеинът, който образува увреждащи бучки в мозъка на хората с болестта на Алцхаймер. Опитайте се да ядете риба поне два пъти седмично. Ако не сте фен на риба, попитайте Вашия лекар за приемането на добавка на омега-3.
• Горски плодове. Флавоноидите, естествените растителни пигменти, които дават на плодовете си прекрасните блестящи нюанси, също помагат за подобряване на паметта, показват проучванията.
• Орехи са отлични източници на протеини и здравословни мазнини, а един вид орех може да подобри паметта. Проучване от 2015 г. на UCLA свързва по-високата консумация на орех с подобрени резултати от когнитивните тестове. Орехите са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, наречени алфа-линоленова киселина (ALA), които помагат за понижаване на кръвното налягане и предпазват артериите. Това е добре както за сърцето, така и за мозъка.

Photo by Erol Ahmed on Unsplash

горски плодове