Ферментирали храни за по-добро здраве
Натурално ферментиралите храни получават много внимание от здравните
специалисти в наши дни, защото те могат да помогнат за укрепване на
чревния микробиом - 100-те трилиона бактерии и микроорганизми, които
живеят в храносмилателния ни тракт. Изследователите започват да свързват
тези малки същества с всякакви здравни проблеми от затлъстяване до
невродегенеративни заболявания.
Ферментираните храни се запазват, като се използва вековният процес, който не само увеличава срока на годност и хранителната стойност на храната, но може да даде на тялото доза здрави пробиотици- живи микроорганизми, които са от решаващо значение за здравословното храносмилане.
Не всички ферментирали храни са еднакво добри
Храните, които дават на тялото ви полезни пробиотици, са тези, които
ферментират с помощта на естествени процеси и съдържат пробиотици.
Живите култури се срещат не само в киселото мляко, айряна и кефира, но и
в корейските мариновани зеленчуци, наречени кимчи, в киселото зеле и в
киселите краставички. Бурканчетата от кисели краставички, които можете
да си купите от рафта в супермаркета, понякога се мариноват с помощта на
оцет, а не естествения процес на ферментация с живи организми, което
означава, че те не съдържат пробиотици. За да се гарантира, че
ферментираните храни, които избирате, съдържат пробиотици, потърсете
думите "натурално ферментирали" на етикета и когато отворите бурканчето,
търсете издайнически мехурчета в течността, които сигнализират, че
живите организми са вътре в буркана.