Защо да ядем спанак?
• Консумирането на спанак ще ви даде всички онези полезни за вас хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае. Спанакът е пълен с витамин К, витамин А, магнезий, фолат, манган, желязо, калций, витамин С, витамин В2, калий и витамин В6 – всъщност получавате един мултивитамин в чинията ви!
• Може да не вярвате, но също така е чудесен източник на протеини! И е перфектна храна за гарнитура на риба, тъй като е богата на омега-3 мастни киселини.
• Спанакът е евтина, универсална храна. Може да се яде суров на салата (и е много по-питателна от маруля) или като пюре. Може да се задуши като основно ястие или да се добави към супи.
• Спанакът е здравословна за сърцето храна, тъй като съдържа антиоксиданти, които помагат в контрола на холестерола.
• Поддържа мозъка ви млад! Проучванията показват, че консумацията на зелени листни зеленчуци като спанак може да забави свързания с възрастта спад в мозъчната функция.
• Хранителните вещества също имат противовъзпалителни свойства, които могат да облекчат тежестта на състояния като: артрит, остеопороза, мигренозно главоболие и астма.
• Насърчава здравето на стомашно-чревния тракт поради изобилието на бета-каротин и витамин С, спомагайки за защита на дебелото черво.
• И е с ниско съдържание на калории! Ако се опитвате да отслабнете няколко килограма, по-скоро напълнете чинията си със спанак, вместо с картофи и месо – обиколката на талията ще ви се отблагодари!
Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash