Д-р Мария Средкова е специалист по детска ендокринология и болести на обмяната. Преглежда в МЦ-СИМП-ДБ, ул. Найден Геров 2, София. По НЗОК преглежда с код 34 (детска ендокринология) и код 17 (педиатрия). Записване на часове може да направите през платформата www.superdoc.bg.
сряда, 25 ноември 2020 г.
Консумирате ли достатъчно млечни продукти?
Хората, чиито ежедневни диети включват най-малко две порции прясно мляко, кисело мляко или сирене на ден, изглежда имат по-малък риск от сърдечни заболявания, инсулт или смърт, отколкото хората, които не консумират млечни продукти.
Резултатите от проучване е публикувано на 11 септември 2018 г. в The Lancet и се основава на въпросници за храненето на повече от 136 000 души от 21 държави. След проследяване, продължило девет години, изследователите установяват, че възрастните, които консумират две или повече порции млечни продукти всеки ден, имат 22% по-нисък риск от сърдечни заболявания, 34% по-нисък риск от инсулт и 23% по-нисък риск от смърт, свързана със сърцето. Млякото и млечните продукти съдържат витамини D и K, калций и други хранителни вещества, за които се смята, че са добри за сърдечно-съдовото здраве. За децата те са полезни за изграждане но добра костна структура. Констатациите подкрепят предимствата на всички видове млечни продукти, включително пълномаслените версии.
Photo by Sara Cervera on Unsplash