понеделник, 21 декември 2020 г.

Броколи!


 

Винаги трябва да имате под ръка от този универсален зеленчук. Броколите не само са лесно достъпни в магазините за хранителни стоки, но се запазват добре и могат да се приготвят по различни начини. Броколи произхожда от примитивни култури, отглеждани в Римската империя. Като гарнитура можете да го консумирате сурово (например използвано както зелето) или на пара, сотирано, пържено или печено. Но броколите също могат да играят главна роля в ястията за вечеря, като и в супи, с паста и в гювечи.

Когато избирате броколи, потърсете такива с твърди стъбла и плътно опаковани цветя, които са наситено зелени или имат леко лилав оттенък. Броколи е с високо съдържание на витамин А и фолати (витамин В9), както и витамини С и К. Освен това е добър източник на калий и хранителни фибри, а сервирането на половин чаша има само 15 калории.

Когато приготвяте броколи не забравяйте, че то трябва да се бланшира във вряла вода за 5 минути, докато омекне. При по-дълго варене стават на каша и с маслинено-зелен цвят.

Photo by Bozhin Karaivanov on Unsplash

горски плодове