понеделник, 28 октомври 2019 г.

Яжте повече варива!



Нека да изясним, че говорим за боб, приятели. Боб, леща, грах, нахут, всичко е добро… Добро за вас и децата ви! Бобовите растения са изключително хранителни, с високо съдържание на протеини и фибри, с ниско съдържание на мазнини и нисък гликемичен товар.

Научните изследвания потвърждават, че диета, богата на варива, е с по-малък риск от развитие на затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол, сърдечни заболявания или инсулти. Всъщност яденето на бобови храни всеки ден може ефективно да лекува тези заболявания при хора, които вече ги имат. В едно рандомизирано контролирано клинично проучване с над 100 души с диабет тип 2, консумиращи поне една чаша бобови растения (боб, нахут или леща) всеки ден в продължение на три месеца, е свързано със значително намаляване на телесното тегло (2,7 килограма); обиколка на талията (намаляване с 1,4 сантиметра); кръвна захар (намаление с 0.5% на HbA1c); холестерол и понижение на кръвното налягане. Тези резултати са впечатляващи! Говорим за боб, а не за лекарства, нали?

Как варивата могат да имат всички тези ползи?
Те са с високо съдържание на фибри, по-специално вискозно разтворимо влакно, което не само забавя абсорбцията им в тънките черва, но и свързва определени молекули, свързани с холестерола. Това прави бобовите растения с много нисък гликемичен индекс и натоварване, което означава, че те водят до по-ниска кръвна захар и по-малко инсулин, освободен след храненето им. Това влакно също така понижава нивата на холестерола.
Но изчакайте - има още: те също са с високо съдържание на протеини, което ги прави много засищащи, така че хората са склонни да ядат по-малко от други неща. И те съдържат много калий, магнезий, фолиева киселина и други растителни хранителни вещества, които са свързани с по-ниско кръвно налягане и подобряване на сърдечно-съдовата система.

Източник: https://www.nature.com/articles/ejcn2014228
Photo by v2osk on Unsplash

горски плодове