Норвежците намалиха приема на захар до най-ниското ниво от 44 години
Норвегия има данък върху захарта от 1922 г. и наскоро въведоха отделни данъци за сладкарските продукти и подсладените напитки.
Норвежците ядат по-малко захар, отколкото по всяко време през последните 44 години, съобщи здравната дирекция в Осло. В годишния доклад на дирекцията се посочва, че средната годишна консумация на захар е спаднала от 43 кг на 24 кг на човек между 2000 и 2018 г., включително 27% намаление през последното десетилетие - до ниво, по-ниско от записаното през 1975 г.
Норвегия има общ данък върху добавената захар от 1922г, въведен по това време като средство за повишаване на приходите на държавата, а не за намаляване на потреблението на онова, което критиците наричат „чисто, бяло и смъртоносно“ вещество. Напоследък държавата се намеси по-агресивно, създавайки отделни данъци за сладкарските продукти и подсладените напитки и ги вдигна драматично. През януари 2018 г. таксата за шоколад и сладкарски изделия се покачи с 83% до 36,92 крони /близо 7 лв/ за килограм и за захарни и изкуствено подсладени напитки с 42% до 4,75 /0,9 лв/ за литър.
Наред с други данни, докладът на дирекцията, публикуван във вторник, разкри, че консумацията на шоколад и сладкарски изделия в Норвегия, която е скочила от 5 кг на човек годишно през 1960 г. до 15 кг през 2008 г., сега е спаднала, достигайки малко над 12 кг миналата година.
Продажбите на подсладени напитки, които достигнаха своя връх в края на 90-те с 93 литра на човек сега рязко спаднаха до около 47 литра на човек през миналата година, съобщиха от дирекцията.
Скандинавската страна също се разглежда като лидер по регулиране на
рекламата, като производителите на храни и доставчиците се споразумяха през 2013 г. доброволно да забранят предлагането на нездравословни храни и напитки на деца под 13 години.
Photo by Analia Baggiano on Unsplash