сряда, 25 ноември 2020 г.

Какво ядем- хляб или козунак?







В решение, публикувано в началото на месец октомври 2020, Ирландският върховен съд постанови, че хлябът, сервиран в голяма американска верига, оперираща и на нашия пазар, всъщност не може да бъде определен като хляб поради високото съдържание на захар (1). Причината е, че в Ирландия хлябът се счита за основна храна и е освободен от ДДС. Законът за данък върху добавената стойност от 1972 г. на Ирландия прави разлика между основни храни като хляб, чай, кафе, какао, мляко и храни като сладолед, шоколад, сладкиши, чипс, пуканки и печени ядки. Според закона количеството захар в хляба „не трябва да надвишава 2% от теглото на брашното, включено в тестото“. Хлебче от 15 см в американската верига съдържа 5г захар, толкова има и в две обикновени бисквити. А това се равнява на 10% захар от теглото на брашното. Ирландците са късметлии, защото имат ясен закон за разлика от България, и това ме провокира да проверя съдържанието на захар в предлагания хляб на нашия пазар.

Установих, че на нашия пазар се продава хляб с различно съдържание на захар- от 0 - 2г до главозамайващите 11.7г на 100г продукт. И всички продукти се именуват хляб.

На страницата на Българската агенция по безопасност на храните има утвърден стандарт "България" за хляб (2). В стандартите от 2014г за бял, Добруджа и типов липсва съдържание на захар изобщо. В стандартите от 2019г за пълнозърнест, ръжен и ръжено-пшеничен се допускат съответно 4.0, 1.2 и 1.5г захар на усреднено 50 г въглехидрати. На страницата на БАБХ може да се намери списък на производителите на хляб, отговарящ на стандарт "България". Може би почти всички производители са вътре. Тогава защо на пазара се намира хляб със значително по-високо съдържание на захар? Дали стандарът е пожелателен да се спазва? Защо всички имат право да именуват производството си хляб, независимо от съдържанието на захар?

Естествено има Европейски регламент 1333/2008 (3) , който дели категория "07-Печива" на две подкатегории "07.1-Хляб и хлебчета" и "07.2-Фини печива". В първата категория са тези, приготвени от брашно, мая, сол и вода. Във втората, "Фини печива" влизат козунак, пандишпан и други, т.е. тези с високо съдържане на захар. Изработените стандарти "Бългрия" са в съотвествие на този регламент. Но защо липсва законодателна воля кой продукт да се именува "хляб" и кой "фино печиво"? Все въпроси с трудни отговори.

Единственото, което мога да Ви препоръчам, е да купувате пакетиран хляб като внимателно четете етикетите и избирате такъв с ниско съдържание на захар.

(1) https://www.theguardian.com/world/2020/oct/01/irish-court-rules-subway-bread-is-not-bread?fbclid=IwAR3Nw_ebpWWFjoiaxEtrHKeGkfsMyzcjNYpyLn6Ld0fw7gL-esnp1dNbJbg
(2) http://www.babh.government.bg/bg/Page/177/index/177/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%20%EF%BF%BD
(3) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:02008R1333-20180212&from=FR

 

горски плодове