Д-р Мария Средкова е специалист по детска ендокринология и болести на обмяната. Преглежда в МЦ-СИМП-ДБ, ул. Найден Геров 2, София. По НЗОК преглежда с код 34 (детска ендокринология) и код 17 (педиатрия). Записване на часове може да направите през платформата www.superdoc.bg.
сряда, 25 ноември 2020 г.
Слънчоглед
Слънчогледът има дълга и интересна история. Американските индианци са отглеждали слънчогледи преди около 8000 години, използвайки семената за приготвяне на храна за хляб. В Европа е пренесен през 15 век, като отначало е отглеждан като декоративно растение в ботаническите градини. В България навлиза след Освобождението от турско иго, а като земеделска култура се отглежда от 1917г.
Слънчогледовите семена са един от най-добрите източници на витамин Е, а някои изследвания свързват по-високия прием на витамин Е от храната с по-ниски нива на сърдечни заболявания. Богати са на витамини А, групата В и Д. Те също имат изобилие от минерали като мед, манган и селен. Но са висококалорични. 100г слънчогледови семки са около 500 калории, което се равнява на 200г хляб или една свинска пържола. Ако имате проблем с теглото внимавайте с консумацията на семки. Тъй като семките са с високо съдържание на мазнини, те трябва да се съхраняват на хладно и сухо място. Когато купувате семки избирайте непрозрачни опаковки.
Днес семките станаха популярни поръсени върху салати и супи или добавени към хляб и хлебни изделия.
Photo by Aaron Burden on Unsplash