Нахутът
е една от най-рано култивираните култури от човека. Предлага се в
редица ястия по целия свят, включително в Африка, Индия, Близкия Изток и
Европа. Използва се в супи, основни ястия или пюре. Но не забравяйте да
го накиснете поне 12 часа преди приготвяне. Нахутът е основна съставка
на хумуса, кашеобразна разядка от Близкия изток. А арабите го използват
за направата на фалафел. От брашното от нахут се приготвят дори десерти.
Широкото използване на нахута се дължи на добрата му хранителна
стойност. Той е от групата на бобовите растения и е богат на протеини.
100 г варен нахут(една чаша) имат само 164 калории. Съдържа много
фибри, фолати (витамин В9), лецитин, манган и други минерали. Няколко
проучвания са установили, че консумацията на нахут може да подобри
нивата на холестерола и да намали кръвната захар. Поради високото
съдържание на фибри се чувствати сити по-дълго време и така помага в
контрола на теглото.
Лесно можете да си приготвите хумус в
домашни условия. Независимо дали ще го сварите или ще ползвате
консервиран, пасирайте го със зехтин и лимонов сок. Можете да добавите
по избор чесън, сушени домати или зелени подправки. Приятен апетит!
Photo by Rahul Chakraborty on Unsplash