сряда, 25 ноември 2020 г.

Нахут

 




Нахутът е една от най-рано култивираните култури от човека. Предлага се в редица ястия по целия свят, включително в Африка, Индия, Близкия Изток и Европа. Използва се в супи, основни ястия или пюре. Но не забравяйте да го накиснете поне 12 часа преди приготвяне. Нахутът е основна съставка на хумуса, кашеобразна разядка от Близкия изток. А арабите го използват за направата на фалафел. От брашното от нахут се приготвят дори десерти.

Широкото използване на нахута се дължи на добрата му хранителна стойност. Той е от групата на бобовите растения и е богат на протеини. 100 г варен нахут(една чаша) имат само 164 калории. Съдържа много фибри, фолати (витамин В9), лецитин, манган и други минерали. Няколко проучвания са установили, че консумацията на нахут може да подобри нивата на холестерола и да намали кръвната захар. Поради високото съдържание на фибри се чувствати сити по-дълго време и така помага в контрола на теглото.

Лесно можете да си приготвите хумус в домашни условия. Независимо дали ще го сварите или ще ползвате консервиран, пасирайте го със зехтин и лимонов сок. Можете да добавите по избор чесън, сушени домати или зелени подправки. Приятен апетит!

Photo by Rahul Chakraborty on Unsplash

горски плодове