сряда, 25 ноември 2020 г.

Обичате ли чиа?


Малките черни семена чиа са сред най-богатите растителни източници на омега-3 мастната киселина, известна като алфа-линоленова киселина (ALA). Диетите с високо съдържание на ALA са свързани с по-малък риск от сърдечни заболявания. Чиа семената също са с високо съдържание на неразтворими фибри, което може да помогне за понижаване на нивата на вредния LDL холестерол, а и да ни държи по-дълго време сити. Друго предимство е, че не съдържат глутен. Затова семената чиа намериха място в нашия ежим на хранене. Можете да ги намерите в магазините както като в самостоятелна опаковка, така и в редица продукти като крекери, зърнени храни и дори напитки.

Тъй като семената от чиа нямат много аромат, можете да ги добавите към различни храни, като зърнени храни, кисело мляко или супи. Когато се добавят към течност, семената набъбват и придобиват желатинова текстура, така че често се използват за приготвяне на пудинги.

Разбъркайте четвърт чаша семена от чиа в чаша кисело мляко. Оставете в хладилник поне 15 минути. Добавете горски плодове, ядки, канела. Приятен апетит!

Photo by Ash Edmonds on Unsplash

горски плодове