вторник, 22 декември 2020 г.

Консумацията на свръхпреработената храна се свързва с повишена смъртност.

  Консумациятана свръхпреработената храна се свързва с повишена смъртност. Факт, който вече знаем. Но на 18.12.2020 бе публикувано проучване, което отиде по-нататък, търсещо коя точно храна е проблем. Единствената съставка, която генерира сигнал, е захарта! 


Проучването е проведено върху 22000 участника от двата пола, италианци, на средна възраст 55 г., проследяващо хранителните им навици в продължение на 8 години. Те са били разпределени в 4 групи според степента на консумация на свръхпреработена храна. Най-застрашена е групата, приемаща повече от 15% свръхпреработена храна от общия  дневен прием храна. Тези участници са с повишен риск от сърдечно-съдова смъртност, като високото съдържание на захар обяснява 36% от тази връзка.

Започнете от днес! Намалете консумацията на захар, особено по Коледните празници!

https://academic.oup.com/ajcn/advance-article-abstract/doi/10.1093/ajcn/nqaa299/6039202?redirectedFrom=fulltext

горски плодове