Консумациятана свръхпреработената храна се свързва с повишена смъртност. Факт, който вече знаем. Но на 18.12.2020 бе публикувано проучване, което отиде по-нататък, търсещо коя точно храна е проблем. Единствената съставка, която генерира сигнал, е захарта!
Проучването
е проведено върху 22000 участника от двата пола, италианци, на средна
възраст 55 г., проследяващо хранителните им навици в продължение на 8
години. Те са били разпределени в 4 групи според степента на консумация
на свръхпреработена храна. Най-застрашена е групата, приемаща повече от
15% свръхпреработена храна от общия дневен прием храна. Тези участници
са с повишен риск от сърдечно-съдова смъртност, като високото съдържание
на захар обяснява 36% от тази връзка.
Започнете от днес! Намалете консумацията на захар, особено по Коледните празници!
https://academic.oup.com/ajcn/advance-article-abstract/doi/10.1093/ajcn/nqaa299/6039202?redirectedFrom=fulltext