Ултрапреработените храни(УПП) представляват повече от 50% от дневните калории, консумирани в няколко държави с високи доходи, като продажбите на ултрапреработени храни се покачват в световен мащаб, особено в страните със средни доходи. Целта на това проучване е да се изследва връзката между консумацията на ултрапреработена храна (УПП) и риска от диабет тип 2 (T2D) във Великобритания.
Резултатите от проучването показват, че диетата с високо съдържание на УПП е свързана с клинично значим повишен риск от T2D. Спешно се изискват идентифициране и прилагане на ефективни действия в областта на общественото здраве за намаляване на потреблението на УПП във Великобритания и в световен мащаб.
Анализът на данни от британска кохорта показва връзка между по-висок прием на ултрапреработени хранителни продукти и по-висок риск от развиващ се диабет тип 2. Същите резултати показват и проучване от Франция, обхващащо 104 000 души.
Photo by ehimetalor akhere unuabona on unsplash