сряда, 11 декември 2019 г.

Леща



Лещата е малко кръгло вариво, което идва в различни цветове- жълт, червен, зелен, кафяв и черен. В сравнение с други бобови растения, лещата е особено богата на съединения, известни като полифеноли. Счита се, че тези растителни микроелементи помагат за предпазване от сърдечно-съдови заболявания.

Друго предимство на лещата е, че не е необходимо да я накисвате предварително, за разлика от боба. И готвенето отнема само 20 минути или по-малко. Червената леща (която всъщност е оранжева на цвят) се сварява само за пет минути. Добавете една чаша леща към три чаши вода в тенджера и оставете да заври. След като кипне водата, лещата е готова. След това можете да изцедите, изплакнете с хладка вода и да я използвате в салати. Ако варите червена леща по-дълго, тя стават жълта,с много мека, пюрирана текстура.

Лещата е популярна в кухните по целия свят. Използва се както като основно ястие, така и салати и супи.


Снимка Andrew Bucharan Unsplash

горски плодове