Д-р Мария Средкова е специалист по детска ендокринология и болести на обмяната. Преглежда в МЦ-СИМП-ДБ, ул. Найден Геров 2, София. По НЗОК преглежда с код 34 (детска ендокринология) и код 17 (педиатрия). Записване на часове може да направите през платформата www.superdoc.bg.
сряда, 25 ноември 2020 г.
10 източника на натрий в храната на днешните деца
Децата днес приемат големи количества сол, особено тинейджърите. Повишеният прием на натрий е свързан с високо кръвно налягане още в детска възраст и повишена честота на инсулти и инфаркти в зряла. Всъщност децата приемат високите количества натрий с преработената храна и в ресторантите, а не от солницата.
Ето и 10-те най-често срещани храни, които допринасят за близо половината от натрия в диетата на децата.
Пица
Хляб / земели
Брускети/ чипс
Салами / сушени меса
Пикантни закуски
Сандвичи
Сирене
Бургери/ пилешки хапки и т.н.
Макаронени ястия
Готови супи
Photo by Jonathan Borba on Unsplash