Д-р Мария Средкова е специалист по детска ендокринология и болести на обмяната. Преглежда в МЦ-СИМП-ДБ, ул. Найден Геров 2, София. По НЗОК преглежда с код 34 (детска ендокринология) и код 17 (педиатрия). Записване на часове може да направите през платформата www.superdoc.bg.
сряда, 25 ноември 2020 г.
Колко плодове са твърде много?
Добра идея е да се ограничат захарите от преработени храни, но не се тревожете относно яденето на прекалено много плодове. Всъщност едно малко проучване не откри никакви негативни ефекти при хора, които ядат 20 порции плодове на ден в продължение на 12 до 24 седмици.
Целите плодове са пълни с антиоксиданти и други хранителни вещества и са с високо съдържание на фибри. Въпреки че плодовете съдържат доста захар, той е опакован в клетките, така че храносмилателните ензими трябва да разрушат клетките, за да освободят плодовите захари. По този начин те биват освобождавани бавно в кръвния поток. Когато изядете една ябълка, оставате сити по-дълго и е по-малко вероятно да преядете, отколкото когато изядете една поничка, чиято захар е на разположение веднага.
Насладете се на разнообразие от плодове, но внимание: придържайте се към цели плодове, вместо към сок (фреш, смути и прочие). Процесът на изстискване на плодовете отваря клетките, освобождавайки захарите. Когато изпиете една чаша ябълков сок, Вие ще получите повече захар в кръвта си и то по-бързо и вероятно ще се почувствате гладни по-рано, отколкото когато изядете една ябълка.
Снимка от Jakub Kapusnak в Unsplash